Drożdżówka dla leniwych

Lato, owoce, słodkości… Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale nigdy nie chce mi się go robić. Jest jednak łatwy i szybki sposób na to, by ciasto wyszło idealne przy minimalnym nakładzie pracy 🙂 

 

Przepis znalazłam już jakiś czas temu i pochodzi ze strony wielkieżarcie.com, jednak został on nieco zmodyfikowany 🙂

Składniki wrzucamy do miski i zostawiamy pod ręczniczkiem na noc w ciepłym miejscu:

1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
3 całe jajka
5 dag świeżych drożdży (pół opakowania)
ciut soli

Wszystko wrzucamy i zapominamy aż do rana. Rano dodajemy 1/2 kg mąki i mieszamy, by składniki się połączyły.

Jeśli ma to być drożdżówka z kruszonką – nic prostszego – do mąki i cukru waniliowego (lub zwykłego) dodajemy odrobinę oliwy z oliwek (lub oleju, chociaż niektórzy dają masło) i „miętosimy” by się uformowała kruszonka.

Posypujemy blachę odrobiną mąki (by nie przykleiło się ciasto), wylewamy masę na blachę, dorzucamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około godziny w temperaturze 180* (u mnie jest to program „góra dół”).

Gdy ciasto się upiecze i ostygnie można dodać trochę lukru (trochę cukru pudru + odrobina ciepłej wody+ kilka kropelek soku z cytryny = lukier).

Autorka przepisu proponuje dać dwie porcje na jedno ciasto, jednak wolę mniejszą drożdżówkę, czasem robię od razu dwie i mrożę.

Jeśli masz ochotę na drożdżowe rogaliki z powidłami albo na truskawki lub inne owoce na bezowym obłoczku – śmiało, zawsze się udają! 🙂

Martyna Tadrowska - wulkan energii. Kocha alpaki, uczy hiszpańskiego i przeżywa właśnie kolejną życiową przygodę w Wielkiej Brytanii. W wolnym czasie sama nie wie co ze sobą zrobić bo co chwilę namalowuje jej się coś nowego i ją "nosi".

0 Comments

  1. Katsunetka
    10 sierpnia 2015

    Ciekawy sposób na drożdżówkę, ja się zawszę męczę i wyrabiam. A w sumie męczyłam, dawno już nie robiłam, muszę się poprawić.

    Odpowiedz
  2. iTysia
    10 sierpnia 2015

    Podziwiam, że Ci się chce. Mnie przy wyrabianiu ciasta na pizzę coś trafia, podobnie jak przy robieniu drożdżowych rogalików (a to i tak z ciasta "kąpanego", więc za dużo roboty podobno nie ma…). Spróbuj tego sposobu, jest idealny gdy nie masz zbyt dużo wolnego czasu np. w sobotę przed najazdem rodziny 🙂

    Odpowiedz
  3. Iza Łukasik
    11 sierpnia 2015

    Upiekłam z Twojego przepisu i muszę powiedzieć że wyszła świetnie 😉

    Odpowiedz
  4. iTysia
    11 sierpnia 2015

    Bardzo się cieszę 🙂 Chyba jeszcze jakieś przepisy wygrzebię 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *