Domowe spaghetti – wersja szybka

Zamrożona porcja sosu do spaghetti bardzo często potrafi uratować obiad. Przepis na spaghetti jest wyjątkowo prosty, choć jego zrobienie trwa więcej niż kwadrans. W wolnej chwili warto zrobić go więcej i zamrozić na czarną godzinę. 

W zależności od Waszych upodobań zmieniajcie składniki do woli, mój przepis na cztery porcje wygląda tak:
* 500-800 g mięsa mielonego (jakie lubicie)
* 1-2 cebule
* 1-3 ząbki czosnku
* pomidory w puszce (lub świeże)
* koncentrat pomidorowy (lub puree)
* przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka/ ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, bazylia, oregano) – wg uznania

1. Obraną i poszatkowaną cebulę wrzucam na rozgrzaną patelnię (lub do rozgrzanego garnka) i czekamy aż się zeszkli. Dorzucam czosnek i chwilę trzymam na małym ogniu.

2. Wrzucam mięso i smażę dorzucając przyprawy – mieszam co jakiś czas.

3. Gdy mięso już nie jest surowe dorzucam pomidory w puszce i koncentrat, by sos nie był zbyt wodnisty. Doprawiam.

4. Zostawiam na małym ogniu pod przykryciem na „im dłużej tym lepiej”, by cała potrawa nabrała smaku. Po którymś podgrzaniu jest wręcz idealne.

Gotowe 🙂 Moim zdaniem najlepiej smakuje z dużą ilością sera. Właściwie to powinno się przygotowywać ten sos trochę inaczej, ale wtedy już nie byłoby to spaghetti dla leniwych.

Martyna Tadrowska - wulkan energii. Kocha alpaki, uczy hiszpańskiego i przeżywa właśnie kolejną życiową przygodę w Wielkiej Brytanii. W wolnym czasie sama nie wie co ze sobą zrobić bo co chwilę namalowuje jej się coś nowego i ją "nosi".

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *