Domowe spaghetti - wersja szybka

Zamrożona porcja sosu do spaghetti bardzo często potrafi uratować obiad. Przepis na spaghetti jest wyjątkowo prosty, choć jego zrobienie trwa więcej niż kwadrans. W wolnej chwili warto zrobić go więcej i zamrozić na czarną godzinę. 


W zależności od Waszych upodobań zmieniajcie składniki do woli, mój przepis na cztery porcje wygląda tak: 

* 500-800 g mięsa mielonego (jakie lubicie)
* 1-2 cebule 
* 1-3 ząbki czosnku 
* pomidory w puszce (lub świeże)
* koncentrat pomidorowy (lub puree)
* przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka/ ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, bazylia, oregano) - wg uznania


1. Obraną i poszatkowaną cebulę wrzucam na rozgrzaną patelnię (lub do rozgrzanego garnka) i czekamy aż się zeszkli. Dorzucam czosnek i chwilę trzymam na małym ogniu.

2. Wrzucam mięso i smażę dorzucając przyprawy - mieszam co jakiś czas.

3. Gdy mięso już nie jest surowe dorzucam pomidory w puszce i koncentrat, by sos nie był zbyt wodnisty. Doprawiam.

4. Zostawiam na małym ogniu pod przykryciem na "im dłużej tym lepiej", by cała potrawa nabrała smaku. Po którymś podgrzaniu jest wręcz idealne.


Gotowe :) Moim zdaniem najlepiej smakuje z dużą ilością sera. Właściwie to powinno się przygotowywać ten sos trochę inaczej, ale wtedy już nie byłoby to spaghetti dla leniwych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz