Tysia i fabryka piernika

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pachnie piernikami. Ten korzenny zapach aż się prosi o częstsze otwieranie puszki z piernikami. Dziś przepis, z którego możecie zrobić ciasto do jutrzejszej kawy 🙂

Co prawda dopiero od trzech lat robię pierniki, jednak już wiem, że najlepiej mieć kogoś, kto wyrobi ciasto. Tym razem musiałam zrobić to sama. Istna rzeź, męczyłam się tak długo, że aż się odechciewało. Ale aromat i smak pierników przypominały mi po co to robię.

Przepis na pierniki:

4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 jaja
2 łyżki masła
30 dag miodu
2 płaskie łyżeczki sody
1 przyprawa do piernika (najlepiej prymat)

Zrobić kopczyk, wymieszać wszystko, wyrobić ciasto, pobawić się w wycinanie i do piekarnika. Naprawdę, lepiej mieć „łosia” do wyrobienia ciasta 😀 Czasem zamieniam proporcje i dodaję więcej miodu a mniej cukru, ale jak kto woli.

 

I teraz tak – pierniki robię grubsze. Nie ma sensu robić cienkich, bo potem smakują jak kruche ciasteczka z kakao a nie o to przecież chodzi 🙂 I chociaż moje pierniki nie wygrywają konkursów piękności- w kategorii smaku otrzymują pierwsze miejsce 😛 W tym roku po raz pierwszy dekorowałam te małe cuda. Tym razem postawiłam na celofan zamiast puszek i tak oto opakowane pierniki idą pod choinkę dla każdego z moich bliskich 🙂

 

Macie jakieś sprawdzone przepisy na pierniki, które warto wypróbować? Chętnie się pobawię po powrocie 😉

Martyna Tadrowska - wulkan energii. Kocha alpaki, uczy hiszpańskiego i przeżywa właśnie kolejną życiową przygodę w Wielkiej Brytanii. W wolnym czasie sama nie wie co ze sobą zrobić bo co chwilę namalowuje jej się coś nowego i ją "nosi".

0 Comments

  1. Anorexic.Candy
    24 grudnia 2014

    Ja dziś się bawiłam w pierniki, robiłam "szybkie" pierniczki ze strony mojewypieki i są przepyszne, choć wyglądowo nie prezentują się najlepiej 😀 zdolności plastycznych u mnie brak haha

    Odpowiedz
  2. Klaudyna Maciąg
    24 grudnia 2014

    No proszę, jakie eleganckie! Ja do wyrabiania ciasta też bym kogoś wolała zaangażować, zawsze się przy tym męczę jak dzika 😀

    Ja robię piernik jako ciasto, nie ciasteczka. Wychodzi prze-bos-ki! Tutaj przepis, z którego korzystam już któryś raz: http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-przekladany – polecam 🙂

    Odpowiedz
  3. Anonimowy
    28 grudnia 2014

    Tysiu, tylko 2 łyżki masła?
    Poniżej przepis, z którego ja korzystałam i jestem bardzo zadowolona.
    Pierniki nie są za słodkie i spokojnie można je lukrem dekorować 🙂

    – 1/2 kilograma mąki
    – 2/3 szklanki miodu
    – 1/2 szklanki cukru
    – 100g masła
    – 1 jajko
    – 1 łyżeczka sody
    – 1 duże opakowanie przyprawy do pierników

    Warto pamiętać, aby pierniki nie rozwałkować na zbyt cienkie,
    ponieważ mogą nam się spec.
    Grubsze są też smaczniejsze 😀

    Pozdrawiam,
    Ami 🙂

    Odpowiedz
  4. iTysia
    6 stycznia 2015

    Tak, tylko dwie – wychodzą idealne 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *